Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:602333 kpl

Teemasivu 8

TT-häiriö, TP-hoito ja ruoansulatus sekä suoliston ja virtsarakon toiminta

Mahalaukun toimintaan vaikuttavat tahdosta riippumattomat lihakset, jotka nekin ovat tasapainoaistin ohjauksesta riippuvaisia. Jos TT-häiriö osuu juuri tähän kehon osaan, se voi aiheuttaa samanlaisen olotilan kuin olisi myrskyssä merellä eli pahoinvointia eri tilanteissa. Asentohoitokokemuksien perusteella on melko varmaa, että takakaaren osuus vaikuttaa eniten vatsaan ja vastakkaisella puolella selän kuntoon. Näin ollen nousu makuuasennosta pystyyn paljastaa ongelman (ainakin) takakaaressa. Tästä syystä se voi aiheuttaa erityisesti vatsaoireita. Vatsan toiminnassa voi olla erilaisia ongelmia. Adrenaliini hidastaa ruoansulatusta ja toisaalta kortisoli voi ärsyttää mahalaukun sisäpintaa siten, että sen sisältö lähtee liikkeelle ennen kuin elimistö on ehtinyt pilkkoa ravintoaineet ja imeyttää niitä verenkiertoon. Tästä syystä keho altistuu erilaisille puutostiloille.

Mahalaukun toimintakuntoon vaikuttaa siellä vallitseva happo-emästasapaino, jota häiritsee mahdollinen suola-neste-aineenvaihdunnan epätasapaino. Sen vaikutus voi olla joko happamuutta liiallisesti lisäävä tai vähentävä. Liiallinen happamuus voi tuntua närästyksenä ja yhdessä ruokatorven sulkijalihasten toimintaongelmien kanssa voi aiheuttaa refluxitaudin, jolloin vatsalaukun hapan sisältö pääsee nousemaan ruokatorveen ja jopa nieluun saakka. Se saattaa ärsyttää ruokatorvea ja saada siinä aikaan tulehdustilan. Happamat höyryt vatsasta voivat nousta suuhun ja aiheuttaa siellä ongelmia hampaissa mm. pehmittämällä hammasluuta.

Voisi myös pohtia, olisiko takakaaren osuus ihmisen evoluutiossa viimeisimmäksi/vähiten kehittynyt, koska alun alkaen ihminen ei liikkunut kahdella jalalla. Jos TT-häiriö on selän puolella, keho varmistaa pystyasennossa pysymisen siten, että insuliini kerryttää rasvakerrosta ja kortisoli nestekudosta vatsan puolelle. Vakava TT-häiriö puolestaan aiheuttaa tilanteen, jossa kehon hormonisäätely adrenaliini etunenässä hakee energiaa ja varastoi rasvaa insuliinin avulla ja nestettä kortisolin avulla ylimääräisiin kudoksiin ympäri kehoa. Lisääntyvän massan avulla keho yrittää varmistaa maan kamaralla pystyssä pysymisen, jonka vuoksi kuitenkin tukielimet saattavat pettää.    

TT-häiriön aiheuttamat kuivumisoireet limakalvoissa haittaavat ravintoaineiden imeytymistä verenkiertoon ja lisäksi altistavat tulehduksille. Suoliston ja peräaukon lihasten toimintahäiriö ja limakalvojen kuivuminen saattavat hidastaa ulosteen liikkumista, mistä voi aiheutua ummetusvaivoja. Toisaalta sama häiriötila voi saada suolen toimimaan kiusallisen nopeasti.

TT-häiriö saattaa vaikeuttaa virtsarakon lihasten hallintaa, jolloin ongelmaksi tulee virtsankarkailu. Virtsarakon lihasten jännittyminen voi altistaa toiminnallisille häiriöille ja toistuville tulehduksille. Pikkulasten pitkittyvä vaippaikä on myös merkki jonkinasteisesta TT-häiriökuormituksesta. TP-hoidon lisäksi terveellinen ruokavalio, säännölliset ateriat ja muut  terveet elintavat edistävät ruoansulatusta ja edelleen aineenvaihduntaa.

Seuraava Teemasivu 9. TT-häiriö, TP-hoito sekä raskauden ehkäisy, raskaus, synnytys ja lapsettomuus