Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:529870 kpl

18 Tarvitaanko muuta?                                                                          

Liikunta

Asentohoidon avulla saadaan kehon lihakset rentoutumaan, jolloin ne pystyvät toimimaan joustavasti. Mitä kauemmin häiriö on vaikuttanut ja mitä isommista lihaksista on kyse, sitä enemmän harjoitusta tarvitaan, jotta liikeradat ja kehon liikkeet korjaantuisivat. Kehon koordinaatiota ja tasapainoa harjoittava liikunta on tarpeen.

Kalevalainen jäsenkorjaus

Asentohoito korjaa lihasten liikeratoja ja samalla myös jossakin määrin nivelten virheasentoja. Lievähkökin TTH voi ajan mittaan vääntää, kiertää tai puristaa niveliä niin pahasti, etteivät asentohoidon avulla korjatut lihasten liikeradat pysty aukaisemaan ainakaan kaikkien nivelten "lukkoja" tai oikaisemaan niiden virheasentoja.

Kun jäsenkorjauksella on mahdollista korjata nivelten asentoja, ne eivät pakota lihaksia enää takaisin vanhoille virheellisille liikeradoille. Tasapainoaistin kuormitus vähenee  ja asentohoidon vaikutus tehostuu. Jos taas tehdään pelkästään jäsenkorjaus, hoitamattomat ja jännittyneet lihakset pakottavat puolestaan niveliä vanhoihin virheasentoihin, jolloin jäsenkorjauksen vaikutus huononee. Katso www.kansanlaakintaseura.fi

Silmälasit

Näköaisti ja tasapainoaisti toimivat tiiviissä yhteistyössä. Kuten kaikki muutkin kehon lihakset myös silmiä ohjaavat pienet lihakset tarvitsevat tasapainoaistin ohjausta ja ne reagoivatkin erittäin herkästi tasapainoaistin toiminnan puutteisiin tai sen korjaantumiseen. Näköaisti antaa puolestaan aivoille ja edelleen tasapainoaistille tietoa siitä, missä asennossa ja asemassa keho on suhteessa ympäristöönsä, ja tämän aistimuksen perusteella tasapainoaisti ohjaa lihasten liikeratoja ja koko kehon asentoa. Silmälaseilla tehtävä näönkorjaus on siis tärkeä tasapainoaistiakin ajatellen.

Koska TT-häiriö aiheuttaa usein toispuoleisia oireita kehossa, tämä ilmiö näyttää vaikuttavan silmiinkin siten, että toinen silmä näkee huonommin kuin toinen. Kun tasapainoaistia hoidetaan, se vähentää toispuoleisuutta sekä muualla kehossa että silmissä. Tämä prosessi häiriintyy, jos käytetään eritehoisia linssejä. Jotta tämä voidaan estää ja saada selville myös, millainen silmien yhteisnäkö on, molemmat silmät testataan samanaikaisesti peittämättä kumpaakaan niistä. Tämän näkötestin mukaisesti molemmat linssit määritellään saman tehoisiksi. Vaikka tasapainoaistin hoito ei tekisikään silmistä täysin samanlaisia näkökyvyltään, huonompikaan silmä ei rasitu säännöllisen asentohoidon avulla. Jos tätä ei tehdä, eritehoisten linssien antama näköaistimus välittyy aivoihin ja edelleen kuormittaa tasapainoaistia. Tämä ristiriitatilanne voi mitätöidä asentohoidon hyviä vaikutuksia.

Näyttää siltä, että myös kaksi- tai monitehoiset linssit kuormittavat epäedullisesti silmää, koska tarkka näkeminen rajoitetaan vain näkökentän alareunaan. On siis parempi käyttää yksitehoisia linssejä, vaikkakin lasien vaihtaminen vaatii oman vaivannäkönsä. Koska asentohoitokokemukset ovat osoittaneet, että asentohoito voi korjata silmän toimintaa ja näkemistä enemmän kuin on osattu kuvitellakaan, seuraa tilannetta ja vaihda vanhat, väärätehoiset linssit, jotta ne eivät vääristä näkökenttää. Kuten muuallakin kehossa, kudosvauriot myös silmissä voivat huonontaa TT-hoidon tehoa.

Akupunktiohoito

Kehon toipumista vaikea-asteisesta ja / tai pitkään vaikuttaneesta tasapainohäiriöstä voidaan tehostaa tasapainottamalla sisäeritystä myös akupunktiohoidoilla. Mikäli oireisiin on tarvittu pitkäaikaista lääkehoitoa, akupunktiolla voidaan hoitaa myös niiden sivuvaikutuksia tai jälkivaikutuksina syntyneitä riippuvuusoireita.

Suola  

Ruususuola (kristallisuola) on luonnollista, puhdistamatonta suolaa, jolla voi olla samantapaisia vaikutuksia kuin asentohoidolla, koska se tasapainottaa kehon suola- ja nesteaineenvaihduntaa. Sillä on vaikutuksensa myös tasapainoaistin kaarikäytävien nesteeseen. Tätä suolaa on saatavana useimmista luontaistuote- tai terveyskaupoista.

Terveydentilan seuranta

On tärkeää seurata mittauksilla esim. verenpainetta, verensokeria ja -suolaa, jotta lääkitystä voidaan vähentää mahdollisimman nopeasti. Koska asentohoidon avulla kehossa lähtee liikkeelle paljon kuona-aineita, erityisesti maksan ja munuaisten toiminnan kannalta on tärkeää, että ne pystyvät poistamaan näitä kuona-aineita ilman lääkkeiden aiheuttamaa lisäkuormaa. Kehon kuntoutuessa esim. nesteenpoisto-, uni-, kipu- ja mielialalääkkeiden vähentäminen / lopettaminen vaikuttavat edullisesti tasapainoaistinkin toimintaan ja samalla asentohoitotulokset voivat parantua.

Tyyny

Koska asentohoito usein oikaisee selän ja hartioiden asentoa, ison tyynyn vaihtaminen pienempään voi auttaa selän asennon suoristumisessa. Kokeile, tottuisitko nukkumaan ilman tyynyä, kun nukut selälläsi. Silloin pään asento pitää leuan ylempänä sekä kurkunpään ja hengitystiehyen yläosan avoimempana.

Kengät

Jos kehon jalkojen liikeradat ovat vaikuttaneet jalkaterän asentoon ja kenkien pohjat ja korot ovat kuluneet epätasaisesti, on hyödyllistä vaihtaa kengät uusiin tai ainakin uusia korkolaput. Tämä korjaa kehon asentoa ja auttaa oikeiden liikeratojen hallintaa. Varpaanerottaja saattaa olla tarpeen oikaisemaan isonvarpaan liikerataa, jos se ei muuten korjaannu.

Perustietojen ja -taitojen opetteleminen

Koska kieli on ajattelun ja päättelyn väline, kielellisen kehityksen viiveen jättämät jäljet ovat sitä pysyvämpiä, mitä kauemmin häiriö on ehtinyt vaikuttaa. Asentohoidon lisäksi vaikeahkoissa häiriöissä tarvitaan myös luku- ja kirjoitustaidon vankentamista, perustietojen uudelleen rakentamista, sekä päättelytaitojen harjoittamista. Onneksi kuulo-, näkö- ja kehonhahmotuksen selkiytyminen antaa tähän hyvät edellytykset, kunhan elämänhallinta muuten on pysynyt suurin piirtein raiteillaan.

Tukiverkostoja

Kun pyritään muuttamaan tottumuksia ja tapoja, voidaan tarvita tukiverkon luomista esim. koulupinnauksen lopettamiseksi. Opiskelutottumuksien muuttaminen voi osoittautua työlääksi ja kärsivällisyyttä vaativaksi vaiheeksi erityisesti murrosiässä.

Persoonallisuuden häiriöissä saattaa olla tarpeen tehdä tietoisia rooliharjoituksia koko perheen tai läheisen kanssa asiantuntijan avustaessa.

Seuraava 19 Mistä voi saada asentohoito-opastusta?