Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:576250 kpl

Teemasivu 37

TT-häiriö, TP-hoito sekä terveysvalistuksen kompastuskiviä: tupakka, alkoholi, huumeet ja lääkkeiden väärinkäyttö

Vakavan TT-häiriön helmoista löytyy alttius ns. elintapasairauksiin, vaikka  vanhempien tai perheen käyttäytymismallit ja ehkä tietämättömyyskin saattavat näyttäytyä ilmeisimpinä ja välittöminä syinä esim. runsaaseen alkoholin käyttöön, tupakointiin, yms. 

Vakavan TT-häiriön pahanlaatuinen vaikutus tarkoittaa myös sitä, että se altistaa rasittuneen kehon ja mielen etsimään mielihyvää monilla tavoilla, jotka saavat sen unohtamaan rasittavan todellisuuden ainakin hetkeksi. Se voi olla ostosriippuvuutta, hamstrausta, liiallista syömistä, juomista, seksiä tai erilaista viihteen suurkulutusta.

Saadakseen voimakkaampia tuntemuksia ja enemmän helpotusta jatkuvaan jännittyneisyyteen, saattaa tulla houkutus käyttää kemiallisia aineita, joista monet aiheuttavat riippuvuutta kuten huumeet tai lääkkeiden väärinkäyttö. Ne voivat tarjota tilapäisen mutta petollisen avun. Ne antavat vaikutelman "toisesta iloisesta todellisuudesta" ja onnellisesta huolettomuudesta poissa ulkopuolisen maailman velvollisuuksista.

Yllättävä ristiriita on, että jotkut näistä henkilöistä ovat olleet hyvin tietoisia siitä, mikä on terveellistä ja mikä ei. He ovat saattaneet pitää ensin itsensä hallinnassa ja tasapainossa runsaan liikunnan ja tarkan ruokavalion avulla. Mutta ennen pitkää TT-häiriö on tehnyt vaikeaksi palautua fyysisestä rasituksesta. Lopulta se (TT-häiriö) vie liikaa energiaa, jotta he jatkaisivat terveellistä, aktiivista mutta pakonomaiseksi käynyttä elämäntapaa. TT-häiriön voima saa aivojen ja omantunnon äänen vaimentumaan, kun passiivinen elämäntapa ottaa voiton, jota varjostavat usein masennuksen oireet. Ja miten tätä oireistoa sitten hoidetaankaan? Tässä kohdataan jälleen kysymys, mikä saa järkevän ihmisen toimimaan vähemmän järkevästi.

Pitkään jatkuessaan huumausaineiden käyttö pilaa käyttäjiensä sekä fyysisen että henkisen terveyden. Jatkuvan kaaoksen keskellä mieli unohtaa terveysopetuksen perusasiat ja myös torjuu kaiken avun. Lopulta kun kaikki näyttää romahtavan, kuoleman pelko saattaa tunkeutua tajuntaan ja laukaista muutoksen, joka tarkoittaa täydellistä eroa riippuvuutta aiheuttavista aineista pitkien ja usein kivuliaiden sivuoireiden ja kuntoutuksen avulla.

Seuraava Teemasivu 38. TT-häiriön perinnöllisyys ja yleisyys