Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:530014 kpl

Teemasivu 9

TT-häiriö, TP-hoito sekä raskauden ehkäisy, raskaus, synnytys ja lapsettomuus

Raskauden ehkäisy kemiallisesti, hormoneja sisältävillä aineilla aiheuttaa todennäköisesti sitä enemmän oireita mitä huonommin tasapainoaisti toimii. Nämä sivuvaikutukset voivat olla mitä tahansa oireita aineenvaihdunnasta mielialan voimakkaisiinkin vaihteluihin. Saattaa olla, että naiset, joilla on erilaisia vatsaoireita, voivat saada helpommin sivuvaikutuksia sukupuolihormoneja sisältävistä tuotteista. Tämän olettamuksen vahvistamiseksi toivoisin saavani palautetta.

Raskausaikana tasapainoaisti kuormittuu ainakin kahdella tavalla: Hormonierityksen muutos vaikuttaa aineenvaihduntaan ja kehon painopisteen jatkuva vaihtuminen sikiön kasvaessa kuormittaa tasapainoaistia. Mitä hankalampia tai moninaisempia raskausajan vaivat ovat (selkä-, ym. lihaskivut, pahoinvointi, huimaus, verenpaineen heilahtelut, makean/suolaisenhimo, verensokerin kohoaminen, neste- ja rasvakertymät, mielialojen heilahtelut, ennenaikaiset, runsaat supistukset, synnytyksen pelko, kielteiset tuntemukset lapsen syntymää kohtaan, jne.) sitä huonommin tasapainoaisti toimii.

Syntymätön vauva on täysin riippuvainen äitinsä hormonierityksestä ja aineenvaihdunnasta syntymään saakka. Sen vuoksi on tärkeää hoitaa vauvan äidin tasapainoaistia heidän kummankin hyväksi. Mitä vanhempi odottava äiti on, sitä todennäköisempää on. että pienehkökin TT-häiriö aiheuttaa melko paljon oireita raskauden aikana. Jos äidillä (minkä ikäisellä tahansa) on paljon terveysongelmia ennen raskautta, on vieläkin tärkeämpää hänen tasapainoaistinsa hoitaminen jo ennen raskautta ehkäisemään muita oireita. 

TT-häiriön aiheuttama lihasjännitys on omiaan viivästyttämään/hidastamaan synnytystä ja tekemään sen jopa kohtuuttoman kivuliaaksi. TP-hoidon merkitys synnytyksessä on se, että lihakset pystyvät välillä rentoutumaan, jolloin ne jaksavat ponnistaa tehokkaammin. Myös hengityslihasten joustava toiminta varmistaa kehon riittävän hapensaannin ponnistuksen aikana.

Lisääntymis- ja synnytyselinten kannalta TT-häiriön aiheuttamat hormonierityksen ja aineenvaihdunnan häiriöt voivat olla kohtalokkaita. Esim. kuivumisoireet voivat ärsyttää limakalvoja, lisätä niiden tulehdusalttiutta tai estää munasolun irtoamisen ajallaan. Hoitamalla tasapainoaistia on mahdollista ehkäistä esim. endometrioosia, vulvodyniaa ja lapsettomuutta, ellei kudoksissa ole liian vakavia vaurioita.

On hyvä syy olettaa, että lapsettomuuden alkuperäinen syy on TT-häiriön aiheuttamissa hormoni- ja aineenvaihduntahäiriöissä, koska  sen ( lapsettomuuden) on huomattu liittyvän usein huomattavaan yli- tai alipainoisuuteen. Lisäksi liikunnan puute, tupakointi, alkoholi ja muut päihteet huonontavat hedelmöitysmahdollisuuksia. Sen vuoksi ongelman syitä onkin perinteisesti etsitty ruokavaliosta ja elintavoista.

Seuraava Teemasivu 10. TT-häiriö, TP-hoito sekä vauvan hyvinvointi ja terveys