Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:602320 kpl

Teemasivu 35

Persoonallisuuden häiriöt TP-hoidon esteenä

Tasapainoaistin hoidossa tärkeää on sen ajoitus. Jos lapset ja nuoret voisivat välttää TT-häiriön monet haitat, heidän henkinen ja fyysinen kehityksenä olisi monella tavalla suotuisampaa. Heidän ei tarvitsisi kehittää erilaisia tapoja selviytyäkseen kehon erilaisista vakavahkoista  puutteista tai häiriöistä. Pitkällä tähtäimellä hoitamattomina ne voivat muuttaa persoonallisuutta ja tehdä heille vaikeaksi tai mahdottomaksi ymmärtää hoidon tarve.

Ehkä yleisin selviytymistapa on välttäminen: sitä mikä vaatii lisää (tai vähänkin) ponnistusta tai epämukavuutta, vältetään, koska se on "tylsää; ei minun heiniäni; minulla on kiire, on muuta tekemistä; jne." Tämän lähestymistavan vaikutuksia voi nähdä koulutodistuksissa heikkoina arvosanoina; työttömyystilastoissa; huoneissa ja kodeissa, jotka ovat kaaoksen vallassa; ylipainoisten ihmisten kehoissa, jotka ovat liikkuneen liian vähän; yksinäisten ihmisten kokemuksissa, joissa ei ole juurikaan yhteyksiä muihin ihmisiin.

Toinen selviytymistapa on peittää tai piilottaa epävakaa, heikko persoonallisuus tai itseluottamus itsekorostuksella: esim. ulkonäöllä, uhmakkaalla käyttäytymis- tai puhetavalla; holtittomuudella, komentavalla tai pellemäisellä käyttäytymisellä, voimakkaalla esiintymishalulla tai halulla olla huomion keskipisteessä. Tällainen henkilö haluaa usein tulla palvelluksi, mutta ei palvella muita. Työpaikoilla hän on se, jota ei saa komentaa, vaan hän komentaa muita. Henkilösuhteissa hän todennäköisemmin se, joka jättää kuin se, joka jätetään. Hänen kotinsa saattaa olla hänen ylimielisyytensä näyttämö, jossa kukaan ei ole tarpeeksi hyvä hänelle. Hänen mukavuudenhalunsa antaa hänelle mahdollisuuden saada enemmän oikeuksia kuin jakaa velvollisuuksia. Häntä täytyy odottaa, mutta hän ei voi sietää, että odottaisi muita. Nuhteettomana henkilönä hän ei siedä arvostelua eikä ota vastuuta omasta ei-toivotusta käyttäytymisestään vaan syyttää siitä muita.

Koska ylläkuvatunlainen ihminen ei koskaan kadu mitään tekemäänsä, on vaikeaa löytää mitään, mikä saisi hänet aloittamaan tasapainoaistin hoitamisen. Vaikeissa tilanteissa kannattaisi kuitenkin esittää hänelle kysymys:" Miksi sinun kaltaisesi järkevä ihminen toimii järjettömästi?" Jos hän vaivautuu kuuntelemaan, voisi jatkaa esim. näin: " Toimintasi osoittaa harkinnan puutetta, ei ymmärryksen puutetta. Aivoillasi taitaa olla jotakin muuta puuhaa, kun sinun pitäisi harkita mitä teet tai sanot. On mahdollista tehdä jotakin, mikä antaisi aivoillesi aikaa ja energiaa ajatella ennen kuin teet jotakin järjetöntä." Tämän viestin voisi myös lähettää luettavaksi.

Mitkä tahansa mielenterveyden ongelmat ja häiriöt, jotka ovat vaikuttaneet vakavasti ihmisen persoonallisuuteen voivat estää tasapainoaistin hoidon. TT-häiriö ja mahdollinen (pitkäaikainen) lääkitys on saattanut vaikuttaa hermokudokseen siten, että se ei pysty tervehtymään. Jos yhteistyö pääsee ajoissa alkamaan, he tarvitsevat todennäköisesti opastusta TP-hoidon ylläpitämisessä, jossa voi olla kyse myös elämäntapamuutoksesta. Ongelmat henkilösuhteissa ja elämän hallinnassa vaativat usein ammattiapua ja terapiaa.

Seuraava Teemasivu 36. TT-häiriö, TP-hoito ja ammattiauttajien haasteet