Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:530017 kpl

Teemasivu 18

TT-häiriö, TP-hoito sekä liikkuminen ja liikunta

Kun tunnemme tasapainoaistin vaikutustavat kehon, aistien ja aivojen toiminnassa, on helpompi ymmärtää, kuinka TT-häiriö lihasjännityksen myötä voi häiritä tehdä kehon liikkumista tekemällä siitä hidasta, kömpelöä tai hätäistä; vaikeaa tai rasittavaa. Jalkojen ja käsien symmetriset liikkeet saattavat olla vaikeita: esim. konttaamisessa ja uimisessa tai kehon hallinta käveltäessä tai pyöräiltäessä. Lapsen kohdalla se voi tarkoittaa viivästynyttä liikuntataitojen kehitystä. Teini-ikäisen nopea kasvuvaihe voi rasittaa tasapainoaistia niin paljon, että rasittava liikunta unohdetaan. Aikuisen kohdalla se saattaa aiheuttaa ikääntymiseen liittyviä ongelmia ja sairauksia tuki- ja liikuntaelimissä ennenaikaisesti.

Fyysisestä rasituksesta palautuminen voi olla hyvin hidasta ja kivuliasta lihasjännityksen vuoksi. Jännittyneiden lihasten vääristyneet liikeradat muuttavat nivelten liikeratoja ja altistavat ne erilaisiin rasitusvammoihin. Jännittyneet, jäykät lihakset aiheuttavat tärinää ja mahdollisesti kipua muissakin elimissä, esim. vatsassa. Näitä ongelmia voi helpottaa joustavilla kengillä ja välttämällä kävelyä, juoksua, jne. kovilla pinnoilla.

Kehon eri osien onnistunut yhteistoiminta vaatii lähes kaikkien aistien saumatonta yhteistoimintaa. Kosketus- ja tunneaisti välittää tietoa liikeaistille ja sen muistille, joka sisältää säärien, jalkaterien, käsivarsien ja käsien liikkeet ja asennot. Tämä muisti auttaa liikuttamaan kehoa tarkasti ja tietämään kehon osien sijainnin, mihin ne pystyvät ja käyttämään niitä asianmukaisesti.

TP-hoidon mahdolliset hyödyt voivat tarkoittaa liikuntataitojen kehittymistä ilman suurempia viiveitä, parempaa itsetuntoa missä iässä tahansa, vähemmän ennenaikaisia ikääntymisoireita ja vähemmän vaarallisia onnettomuuksia, loukkaantumisia, jne. hätäisten tai kömpelöiden liikkeiden vuoksi. Liikkumiseen liittyy vielä kaksi näkökohtaa, nimittäin sen puuttuminen ja liiallinen liikunta.

Terveyden kannalta tärkeä TT-häiriöön liittyvä ongelma on epämukavuuden ja säännöllisen liikunnan aiheuttaman vaivannäön välttäminen. Mukavuudenhaluinen elämäntapa, jossa on liian vähän liikuntaa, liian paljon (epäterveellistä) ruokaa ja ehkä juomaakin, on luultavasti aiheuttanut huonoa omaatuntoa enemmän kuin mikään muu siellä, missä elintaso antaa tähän mahdollisuuden. Liian monet dieetit ovat epäonnistuneet, koska keho ja sen aineenvaihdunta eivät ole totelleet ja tahdonvoima on loppunut. Monissa tapauksissa ongelma ei ilmeisesti ole ollut tiedon puute, vaan keho itse. Jotta pystyy aloittamaan liikunnan ja terveellisen ruokavalion, pitäisi pysäyttää aineenvaihdunnan toimintahäiriön noidankehä TP-hoidolla – ajoissa.

Lihakset tarvitsevat harjoitusta vahvistuakseen, mikä myös helpottaa tasapainoaistia tehtävässään. Siten liikunta antaa usein mielihyvän tunteen. Tämä on hyvä alku menestyvän urheilijan urakehitykselle. Mutta se saattaa myös olla ansa, joka voi johtaa liialliseen, pakonomaiseen liikunnan harrastamiseen, koska kehon hallintaa ja kuntoa rasittaa ja varjostaa TT-häiriö.  Pitemmän päälle se voi vahingoittaa kehoa rasitusvammojen vuoksi ja/tai kun se ei enää pysty palautumaan rasituksesta. Saattaa tulla kiusaus lisätä kehon suorituskykyä kyseenalaisin dopingin keinoin päästäkseen kunnianhimoisiin tuloksiin. Niinpä on olemassa surullisia tarinoita aktiiviurheilijoista, jotka ovat menettäneet kilpaurheilun alttarille fyysisen ja/tai henkisen terveytensä.

Seuraava Teemasivu 19. TT-häiriö, TP-hoito sekä niska-hartiajännitys, päänsärky ja migreeni