Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:560340 kpl

Teemasivu 16

TT-häiriö, TP-hoito, korkean-, ahtaan- tai avoimenpaikankammo sekä matkapahoinvointi ja lentopelko

Mitä huonommin tasapainoaisti toimii, sitä pahempia oireita otsikossa mainitut ongelmat aiheuttavat.

TT-häiriön vuoksi kehon tasapainoa pidetään yllä kiinnittämällä katse johonkin kiinteään pisteeseen. Se auttaa elimistöä saamaan paremman käsityksen asennosta, asemasta ja liikkeistä. Korkeassa, ahtaassa tai kovin avoimessa tilassa ei ole tätä mahdollisuutta saada näköaistin tukea tasapainoon. Epämiellyttävästä tilanteesta pyritään pois, mikä aiheuttaa pelon tunteen eli fobian.

Matkapahoinvointi on yleisempää pienillä lapsilla kuin aikuisilla. Liikkuvassa autossa pienen lapsen on mahdotonta nähdä ulos ikkunasta kiinnittääkseen katseensa johonkin kiinteään kohteeseen saadakseen tuntemuksen tasapainosta. (Rahko) Lukeminen liikkuvassa autossa, jossa syntyy tärinää, ärsyttää sekä näköaistia että TT-häiriön rasittamaa tasapainoaistia ja saattaa aiheuttaa matkapahoinvointia.

Matkustajat ja henkilökunta kulkuvälineissä (busseissa, junissa, laivoissa, lentokoneissa, jne.) ja ihmiset työkoneissa tai niiden lähistöllä altistuvat tärinälle, joka voi olla niin pientä "mikrotärinää", ettei sitä tietoisesti huomaa, mutta tasapainoaisti kylläkin. Mitä voimakkaampi laitteen koneisto on, sitä enemmän tällaista tärinää se aiheuttaa ja altistaa ihmisen erilaisille vaivoille sitä todennäköisemmin mitä huonommin tasapainoaisti toimii. Muuten suotuisissa matkustusolosuhteissa ihmiset, joita rasittaa TT-häiriö, voivat tuntea pelkoa tai pahoinvointia. Oma lukunsa ovat huonon sään aiheuttamat tuntemukset laivoissa ja lentokoneissa, jotka voivat olla TT-häiriön vuoksi hankalia, mutta hoidettavissa.

Seuraava Teemasivu 17. TT-häiriö, TP-hoito ja lihasvoiman hallinta