Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:576297 kpl

Teemasivu 28

TT-häiriö, TP-hoito sekä tunto- ja tunnemuisti

Elämä kohtele ihmisiä eri tavoin. Ilot ja surut vuorottelevat. Jotkut joutuvat kantamaan toistuvia henkisiä taakkoja ja kestävätkin ne, vaikka toipumiseen kuluukin aikaa, kunnes pahimmat tunnekuohut ja surut alkavat laantua. Toiset taas saattavat jopa invalidisoitua pysyvästi vastaavanlaisten raskaiden kokemusten vuoksi. Mitä tasapainoisempi keho fyysisesti on, sitä paremmin sen henkinen tasapaino kestää ja palautuu kuormituksesta. Joka tapauksessa TP-hoito helpottaa sekä kehoa että mieltä palautumaan erilaisista vastoinkäymisistä.

Jokaisella aistilla on oma muistinsa ja sellainen on myös tunto- ja tunneaistilla. Jos se reagoi huonosti ärsykkeisiin, joita aiheuttavat esim. kosketus, kaatuminen, törmäykset, lämpötila ja terävät esineet, muisti jää tyhjäksi. Ehkäpä tämän vuoksi jotkut hakeutuvat toistuvasti äärimmäisiin toimintoihin saadakseen tarpeeksi voimakkaita tuntemuksia, koska se saattaa olla ainoa tapa "herättää" niitä. Pahimmillaan jännittynyt keho saattaa tuntea vain jännityksen voimakkaimpia asteita, joita on esim. väkivaltaelokuvissa, erilaisissa hyökkäävissä peleissä tai kilpailuissa. Lähes tyhjä tunnemuisti haittaa usein tunnetasapainoa läheisissä henkilösuhteissa, koska on vaikeaa tuntea esim. myötätuntoa. On myös vaikeaa löytää sanoja tunteille, joita kehosi ei tunnista.

Toisaalta yliherkkä tunto- ja tunnemuisti voi helposti kuormittaa muistinsa äärimmilleen pienilläkin tuntemuksilla. Kielteisten tuntemusten aiheuttama henkinen stressi saattaa aiheuttaa ahdistusta, pelkoa ja erilaisia fobioita niin paljon, että ne häiritsevät elämää liikaa. Kun kuormittunut tunto- ja tunneaisti reagoi liian voimakkaasti jopa pieniin ärsykkeisiin, aletaan välttää ikäviä tuntemuksia suojatakseen henkistä tasapainoa. Heitä voivat kuormittaa liikaa muidenkin ihmisten kohtaamat takaiskut, surut, onnettomuudet, jne. Ne aiheuttavat niin voimakasta myötätuntoa, jännitystä, pelkoa, yms. että he välttävät myös ohjelmia, jotka saattaisivat aiheuttaa näitä tuntemuksia.

Seuraava Teemasivu 29. TT-häiriö, TP-hoito ja tunnekuohujen hallinta