Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:560339 kpl

Teemasivu 11

TT-häiriö, TP-hoito sekä nukkuminen, unettomuus ja muut unihäiriöt

Jotta keho pystyy nukahtamaan ja nukkumaan sikeästi, sen täytyy rentoutua tarpeeksi pystyäkseen myös palautumaan kunnolla rasituksesta unen aikana. On olemassa unta häiritseviä tekijöitä, jotka liittyvät esim. elämäntapaan, fyysiseen tai henkiseen stressiin tai terveyteen, jotka voivat huonontaa unen laatua tai aiheuttaa unettomuutta. On ilmeistä, että TT-häiriö vaikuttaa suoraan tai epäsuorasti uniongelmiin. Mitä jännittyneempi keho on, sitä vaikeampaa on löytää miellyttävä nukahtamisasento ja sitä todennäköisempää on, että uni keskeytyy adrenaliinin kohottaman vireystilan vuoksi. Se myös huonontaa unen laatua: uni on levotonta ja pitkästä unesta huolimatta saatetaan olla väsyneitä herättäessä. Yliherkän kuulohahmotuksen vuoksi pieninkin ääni voi saada heräämään.

Uniongelmilla on taipumus lisääntyä ikääntymisen  myötä. Ajatellaan usein, että unen tarve vähenee, kun ihminen vanhenee. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan ikävuosien lisääntyessä TT-häiriö alkaa häiritä unta enemmän. Sieraimen ahtaus aiheuttaa usein kuorsausta. Se voi johtua myös kuivista limakalvoista nenässä tai väärästä pään ja kaulan asennosta, joka painaa leukaa liian lähelle rintaa. Uniapnea on yhdistelmä äänekästä kuorsausta, levotonta unta ja hengityskatkoksia, jotka vähentävät hapen määrää kehossa. Tämä unihäiriö aiheuttaa päänsärkyä ja väsyneisyyttä päiväaikaan ja haittaa muistia. Nukkuma-asento saattaa rasittaa tasapainoaistin kaarikäytävän osaa, jossa on enemmän häiriötä aiheuttavia kalkkikivikiteitä ja niinpä esim. hengityslihakset saattavat jännittyä enemmän kuin kehon ollessa pystysuorassa.

Toistuva unettomuus tai huono uni, jota esiintyy säännöllisin väliajoin, on yleisin ihmisen kokemus, joka on opittu yhdistämään Kuun vetovoiman vaikutukseen. Nyt kun tasapainoaistin vaikutus ihmiskehossa tunnetaan paremmin, voidaan ymmärtää siihen liittyvät mekanismit. Pitkään jatkuva unettomuus, jonka vuoksi unta on korkeintaan vain muutama tunti päivässä on merkki vaikeasta TT-häiriöstä, joka altistaa kehon monille ongelmille, ellei hoitotoimenpiteisiin ryhdytä ajoissa.

Seuraava Teemasivu 12. TT-hoito, TP-hoito ja ikääntyminen