Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:536600 kpl

Teemasivu 29

TT-häiriö, TP-hoito ja tunnekuohujen hallinta

Hoitamaton, vakava TT-häiriö, joka kohottaa toistuvasti adrenaliinia ei ainoastaan jännitä lihaksia vaan häiritsee hermoratojen toimintaa aiheuttamalla äkkipikaisia tunnekuohuja. Niitä voi syntyä pienistäkin ärsyttävistä asioista. Lapsuus ja nuoruus saattaa muuttua jatkuvaksi taisteluksi vaihtuvien mielialojen ja uhmakkuuden kanssa, joskus sekä koulussa että kotona, Nopean pituuskasvun vaiheet ja muutokset hormonierityksessä saattavat olla erityisen vaikeita, koska tasapainoaisti reagoi näihin molempiin fysiologisiin muutoksiin. Rakkaudesta, hyvästä hoidosta ja valvonnasta huolimatta vanhemmilla saattaa olla kovia haasteita kasvattaa lapsiaan, joilla on huono kyky hallita mielialoja.

Tämän seurauksena saattaa olla keskittymättömyys ja motivaation puute koulussa, väsyneisyys, kiinnostuksen puute harrastuksiin ja liikuntaan, jotka johtavat helposti passiiviseen, mielihyvähakuiseen elämäntapaan. On nuoria, jotka yrittävät ratkaista tilanteen lintsaamalla koulusta ja kuluttamalla aikaa yhä enemmän  poissa kotoa tai jopa karkaamalla kotoa etsien vertaisseuraa nuorista, joilla on samanlaisia kokemuksia. Tällaisissa tilanteissa aikuisten nopea puuttuminen siihen on välttämätön.

Jos perheen aikuisella/aikuisilla on samantapaisia käyttäytymispiirteitä kuin uhmakkailla lapsillaan, tilanteiden hallinta voi olla vaikeaa. On vaara, että kokemukset hallitsemattomista tunteista heikentävät nuoren itsetuntoa toistuvan kielteisen palautteen vuoksi. Aikuisiässä tämä henkinen paine saattaa aiheuttaa persoonallisuuden häiriöitä. Henkistä terveyttä rasittavat ristiriitaiset tunteet siitä, kuinka haluaisit toimia ja kuinka itse asiassa toimit, kun kasvat aikuiseksi tai kasvatat lapsiasi.

Seuraava Teemasivu 30. TT-häiriö, TP-hoito ja ihmissuhteet